2010. november 26., péntek

A könyvekről...

Betti hosszasan ír kapcsolatáról a könyvekkel, és olvasóit is ugyanerre biztatja. Először csak egy kommentben szerettem volna reagálni írására, de aztán ahogy egyre hosszabbra és hosszabbra nyúlt a dolog, gondoltam, megérdemel egy posztot a kérdés. Úgy tűnik, ma szómenésem van :-D

Szóval a kérdések és válaszaim:

Olvasás: enélkül nem élet az élet :) Mindig kell, hogy legyen nálam egy könyv, még ebéd közben is olvasok. Ja, és időnként még kötés közben is :-D Persze nem bonyolult mintáknál, de egy simakötés, vagy patentminta simán elbír egy kis olvasnivalót :-DD

Kortárs magyar irodalom: Bevallom, ebben a témában annyira nem vagyok otthon, inkább a szórakoztató irodalom-része az, ami megfordul a kezemben... Fejős Éva regényeit olvastam (könnyed, kikapcsoló), ill. szeretném elolvasni (remélem, ezt a Jézuska is olvassa :-D) Frei Tamás új könyvét, és Kovács András Péter első regényét (imádom a stand-up-comedy-s srácokat).

E-könyv: Nem próbáltam még... Szimpatikus benne, hogy nem kell folyton több mázsát magammal cipelni, hogy olvashassak, és hogy sok 100 könyv ráfér, de nálam az olvasással együtt jár, hogy szeretem birtokolni is azokat a könyveket, amiket elolvasok. Olyan jó felnézni otthon a könyvespolcokra, és gyönyörködni a gyarapodó kis házikönyvtárunkban :)) Jó újra meg újra kézbe venni a kedvenceket (na nem portörléskor...). Egyenlőre maradok a "hagyományos" könyv formátumnál, de ki tudhatja, mit hoz még az élet :)

Könyves blogok: bevallom, szégyenszemre egyet sem ismerek, de kíváncsi lettem :))

Könyvtár: a főiskola óta talán be sem tettem a lábamat egybe sem... Amúgy sem egyeztethető össze számomra a könyvbirtoklási/-vásárlási szenvedéllyel :))

Ti emlékeztek, mikorra datálódik könyvimádatotok kezdete?
Nálam ovis koromban kezdődött a szerelem a könyvekkel, az olvasással. Anyukám mesélte, hogy otthon folyton kérdezgettem őket, hogy ez milyen betű, az milyen betű... Nagyon érdekelt, mi lehet odaírva az újságba/könyvbe :)
Nagycsoportban már folyékonyan olvastam, én olvastam fel délutáni alváskor a mesét a többieknek. Aztán így maradtam, olyan nincs, hogy ne olvassak vmit, akár ugyanazokat a könyveket néhány évente újra meg újra.
A kötelezőket is szerettem többnyire (magyar fakultációs voltam gimiben, humán osztályban, szóval kötelezőkből volt jónéhány), mindig mindet elolvastam. Eggyel nem jutottam soha dűlőre: E.T.A. Hoffmann Arany virágcserepével... Na, azon nem bírtam átküzdeni magam, pedig van vagy 80 oldal :-DDD
Az Egri csillagokat rongyosra olvastam, Jókait meg mindig is imádtam :))  Az indián-regényeket gyerekkoromban én is nagyon szerettem, a Vadölőn és társain kívül még mindig megvan a teljes Karl May sorozat. Mint ahogy Leslie L. Lawrence könyveiből is van otthon egy kisebb könyvtárra való, és persze a csíkos/pöttyös könyvek se maradhattak kis az életemből :) A nagyon "lelkizős" könyveket nem szeretem, azon kívül szinte bármit elolvasok, ami szembejön. Mostanában kedvenceim a John Grisham-féle tárgyalótermi krimik, vagy pl Boleyn Annáról és koráról szóló regények. Örök kedvencek a Bronte-testvérek, vagy pl.  Jane Austin. De az elmúlt hetekben olvastam újra pl. Orwell-től az 1984-et, most pedig éppen A nyomorultak-at olvasom Viktor Hugo-tól. Másodszor ezt is :)

Ha van kedved, írd meg Te is kapcsolatodat a könyvekkel!

4 megjegyzés:

Bernadette írta...

Köszönöm:-)

Grishamtől nyáron olvastam a Holló a hollónak könyvét. Nem volt rossz. Bár rosszkor olvastam, mert előtte lenyomtam 3 Dan Brown könyvet, ami elég lendületes ehhez képest.

Szihaj írta...

Én köszönöm :))

Dan Brown-tól is van 4 könyvem, tényleg! :))
Érdekes, sokszor én is vagyok úgy, hogy egy-egy könyv után egy teljesen más jellegűt nehezen olvasok... Nehezen "állok át" a másik szerző stílusára.

Megoldás: olvass egymás után sok-sok Grisham könyvet :-DD

Klaudia írta...

Régebben én is küzdöttem a birtoklás-vággyal. De aztán rájöttem, hogy a könyvtárban nem csak poros könyvek vannak, és a digitális forma sem rossz, mivel így sokkal több lehetőségem van olvasni. Ha minden könyvet megvennék, amit olvasni szeretnék, akkor kb. havi egy könyvre futná. Így meg 4-8 kötött változik a havi adag:)

Szihaj írta...

Na igen, az anyagiak bizony jelentősen korlátozzák a gyűjtőszenvedélyt... Szerencsére a családjainkban vannak hasonló könyvmániások, így időnként csereberélünk is :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...