2010. november 26., péntek

Aventica

Már szeptemberben a szekrényben csücsült ez a szépséges, színátmenetes fonal, de elég nehezen találta ki, hogy mivé szeretne lenni :)))


Elkezdtem belőle még akkor egy pulcsit, amit felülről kellett kezdeni, fordított kötéssel, kidomborodó levélmintával... Az eredeti Verena-modell, ami után dolgoztam, gyönyörű volt, de az én fonalammal sehogy sem akart úgy alakulni az a pulcsi, mint kellett volna... Így kb 10 dkg fonal belekötése után lebontásra ítéltetett, és egy darabig pihentettem. A Drops oldalán találtam aztán ezt a pulcsit és rögtön kiderült, az én fonalam bizony valami ehhez hasonló szeretne lenni :)



Így aztán a fotó alapján bele is vágtam (kötöttem :-D) a dologba, munka közben pedig folyamatosan alakultak a fejemben a részletek. 
Először megkötöttem "normál" módon a felső, kis mellényke-részt, majd teljesen külön, oldalirányban, egy darabban az alját. Ennek a résznek az alsó felén, csípőnél több helyen rövidített sorokkal készítettem bővítést. Aztán összehorgoltam a két (valójában négy: két eleje, háta, plusz az alsó rész) darabot, és körben felszedtem a szemeket az alja-eleje-nyaka szegélyéhez, amit lustakötéssel készítettem el, a sarkokon szaporítással az ívek kialakításához. Ekkor már tudtam, hogy nem az inspirációt adó modell gombolási módját választom, hanem csak egy helyen, az alsó és felső rész találkozásánál fog záródni két gombbal. Így pár sor lustakötéssel el is készült a pánt, amit körben felvarrtam a kardigánra - ezzel egyúttal az összehorgolást is elrejtettem.
(Normál esetben nekem nagyon tetszik, ha kilátszanak az összeillesztés keresztszálai egy kötött pulóveren, ezét is horgolással szoktam összeállítani a darabokat, de ez esetben, ezen a helyen nem mutatott jól.)



Miután az ujjak is elkészültek és a helyükre kerültek, már csak 2db gombot kellett (volna) találnom a pántra - azonban bárhogy is túrtam a készleteket, egyik sem illett hozzá. Ekkor eszembe jutott, hogy korábban megfűztem ezt a kis virágot delicácból, teklából, a közepén egy swarovski rivolival, de azóta sem döntöttem el a sorsát... Most kapott egy kitűzőalapot a hátára, és az a megtiszteltetés érte, hogy az új kardim gombjait helyettesítheti :)) 



Eredetileg ideiglenes megoldásnak szántam, de időközben megszerettem, úgyhogy egymáséi maradnak :-D



Ja, és még egy kis érdekesség a végére:
mindössze 500gr-ot rendeltem ebből a fonalból, mert elhittem, amit a gyártó írt, hogy egy hosszú ujjú női pulcsihoz elég belőle 450 gr... Mikor az ujjait kötöttem, végig rettegtem, hogy vajon elég lesz-e a fonalam, már ki is találtam, hogy vészmegoldásként legfeljebb 3/4-es ujjakat kötök neki. Aztán legördült vagy fél tonna kő a szívemről, mikor kész lettem, és még maradt is vagy 1,5-2 dkg fonalam.
Tegnap rendet tettem kicsit a fonalaim között (na nem magánszorgalomból, csak kikaptam otthon, hogy megint hatalmas kupacban állnak a cuccaim az asztalon, és nem lehet hozzáférni a nyomtatóhoz :-D), és az egyik kézimunkás kosaram mélyéről mi került elő?! Na mi?! Egy teljes, bontatlan gombolyag ebből a fonalból!!!! Hát ennél a pontnál le kellett ülnöm egy pillanatra :-D
Így aztán ellentétben azzal, ahogy eddig hittem, nem 500gr, hanem csak 450gr fonal bent bele ebbe a kardiba (és tényleg hihetünk a gyártónak :)) Mondjuk gond egy szál se, a kardiból nem hiányzik az az 50gr, csak hát ugye kihagyhattam volna egy kis izgalmat, ha nem vagyok ilyen rendetlen... Levontam a tanulságot, de nem ígérem, hogy ettől megváltozik bármi :-DDD


Inspiráció: Drops
Fonal: Schachenmayr - Aventica
Összetétel: 65% akril, 25% gyapjú, 10% polyamid
Szálhosszúság: 120m/50gr
: 5 mm
Készítés: kb. 2010. október 10.-2010. november 8.

10 megjegyzés:

Ilona írta...

Gyönyörű lett, ügyes vagy.

nöné írta...

Ez egyszerűen maga a tökély!!!!!

Szihaj írta...

Köszönöm, aranyosak vagytok :)))

nöné írta...

Jöttem megint:o) Nem tudok betelni vele. És roppant csinosan áll Rajtad!

Szihaj írta...

Köszönöm, szeretem én is nagyon. Pihe-puha a fonal, meleg, igazán kellemes viselet. Az aktuális kedvencem, de hát én elfogult vagyok :) Nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz másnál is :O

nöné írta...

Megkérdezhetem, hol jutottál ehhez a fonalhoz? Annyira tetszik a színvilága. Van nekem is hasonló, német hosszan átmenetes, de az nagyon vékony, abból pulcsi legfeljebb fogpiszkálóval köthető:o) Én pedig ugyebár 5-ös tűre vagyok hitelesítve:o)

Irenka írta...

Pulcsiban verhetetlen vagy! Szuper!

Klaudia írta...

Annyira jó lett megint! Szuper pulcsikat kötsz mindig:)

Szihaj írta...

Köszönöm szépen :)))

Nöné, én ezt apukámmal (rövidáru-méteráru boltja van a szüleimnek)rendeltettem a gyárból. Tud rendelni másnak is, ha érdekel vkit :) Ez amúgy Schachenmayr fonal, itt a színkártyája:
http://www.coatsgmbh.de/NR/rdonlyres/A7AE6A67-EC09-4022-9934-D984FF0BCD8F/62719/AventicaHW201011.pdf

Az enyém az art deco color.

Névtelen írta...

Nagyon szép lett ez a kardigán!Igazán különleges darab.Engem is érdekelne más színben ez a csoda.Ha lenne időd megírnád hogy érhetlek el Benneteket?Előre is köszönöm!
garamvolgyiagi kukac freemail pont hu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...