2010. május 25., kedd

Laminaria

Végül én is belevágtam a kendőkötésbe :)
I started on the lace shawl knitting too :)

Ercsunál megtaláltam a Laminaria leírását magyarul lépésről lépésre, így végre bele mertem fogni (köszi Ercsu, örök hála!). Melinda egyik kézzel festett fonalát választottam a kendő alapanyagául: Bluefaced Leicester gyapjú, 800m/100g. Köszönöm, Meli!
I found the Laminaria's step by step description in Hungarian by Ercsu (thank you very much, Ercsu!). I'm plying a hand dyed Bluefaced Leicester wool from Melinda:, 800m/100g. Thank you, Meli!

A kezdéssel volt némi problémám, mert a segédfonalat úgy kellett kivágni belőle, nem tudtam máshogy kibontani, de egyébként Ercsu leírásának hála ment minden, mint a karikacsapás :)
Jelenleg a Blossom chart negyedik ismétlésénél tartok, de azt hiszem, nyolcszor fogom végül megismételni, mert ha itt befejezem, kicsi lesz a kendő. A nagyobbhoz viszont nem biztos, hogy elég lesz a fonalam... Lehet, hogy végül valahol a kettő között fogom abbahagyni :))
I had a little problem with the beginning, I needed to cut out the crochet cast on. But thanks to Ercsu it gets on like a house on fire. :)
I repeated the Blossom chart four times, but I think the shawl will be small. But it's possible, my thread won't be enough to the bigger one...
I think, I will knit a middle size shawl :))



Remélem, az Ending chart sem fogja meghaladni a képességeimet, mert nagyon tetszik a dolog, olyan kis finom munkát lehet készíteni ezekből a pillekönnyű, vékony fonalakból :)
I hope, the Ending chart won't be too heavy for me, because I like this shawl so much! :)

És végül egy kis ráadás: a saját ültetésű, nevelésű kálánk. A tavasz elején ültettük el a hagymáját, most virágzott ki a hétvégére :)))
And a little extra: our calla. We planted a bulb in spring, it bloomed at the weekend :))

14 megjegyzés:

Federica írta...

Thank you so much for your comment! You also make lovely works, I especially love the necklace and earrings set with blue stone down here, beautiful!

hugs federica

Melinda írta...

Ó, Hájnolom, az enyém a megtiszteltetés!:x
Nem semmi mennyiséget megkötöttél már és nagyon-nagyon szép, ami eddig elkészült!:) Kíváncsian várom a kész művet, azt gondolom, nem kell sokáig türelmetlenkednem...;D

Szihaj írta...

Thank you very much, Frederica! Your praise feels good :)

Meli, imádom ezt a fonalat, olyan kis pihe-puha, nagyon jó kötni :) A színe meg... Már akkor beleszerettem, amikor megfestetted és feltetted a blogodra, nem is mertem remélni, hogy még megvan (vagy ez már egy másik volt? :-O), úgyhogy nagyon megörültem, mikor megláttam :) Teljesen az én színeim, mintha nekem festetted volna :))
A kendővel igyekszem (na jó, azért nem kell magamra erőszakolnom :-D), bár készülgetnek mellette egyebek is :)
Most ott torpantam meg, hogy a kisebb méret alapján lassan már a befejező minta következne, de így még kicsinek találom a kendőt... Gondoltam, hogy esetleg 4 helyett 8x ismételném a Blossom chartot, remélve, hogy elég lesz a fonal (Ercsu szerint az utolsó pár sor rengeteg fonalat megeszik)! Bár felmerült bennem az is, hogy mi van, ha eltérek a leírástól, és pl 6x ismétlek, hiszen elméletileg ahány levél, annyi virág jön a végére... Szóval akár mindegy is lehetne... Bár még nem vizsgáltam meg ennyire a mintát, lehet, hogy most hülyeséget beszélek :)

Anice kötős blogja írta...

Nagyon gyorsan haladsz. Kíváncsi vagyok vajon kijön-e a foncsiból a hosszabb variáció, amúgy király a színe. Hja, Melinda fonalai..hajhaj sóhaj, sose elég belőlük.

Én nem használok segédszálat a kezdéshez, mert hurkot képez a sima szemfelszedés is az alján, abból húzom meg egy kicsit a szálat, aztán ott is van a szem, de ezt már írtam levélben.

Szihaj írta...

Hát arra én is nagyon kíváncsi vagyok :) Remélem...
Na igen, Meli fonalaira könnyű elcsábulni :))

Igen-igen, de addigra már túl voltam rajta, mire olvastam :) Legközelebb lehet, hogy kipróbálom azt a módszert.

Melinda írta...

Jaj, csajok, itt pironkodom!:x

Hájnolom! Nagyon vigyázz a Lamival, mert bár én még nem kötöttem egyet sem, azt tudom, hogy valóban rengeteg fonalat "megzabál" a vége. Nehogy vissza kelljen bontanod, mert nem elég, ami van!:O

Szihaj írta...

Hát ettől félek én is, nem szeretnék bontani...
Egyenlőre nagyon sok fonalam van még... Na, majd még meglátom :)

Namata írta...

Nagyon szép lesz a lamid !!:)

Szihaj írta...

Köszi :)
Bár nekem kimaradt a lyuksor a középső szem mellől, ami a tiéden látszik... :)

Timici írta...

nagyon szép lesz a kendőd, csodás színe van!

horgolós kezdéssel nekem is gondom volt, míg nem láttam ezt a videót:
http://www.youtube.com/watch?v=hJKZPW8vj0Y&feature=related

most már azt is értem, eddig miért nem sikerült.
további jó munkát a Lamihoz;o)

Szihaj írta...

Köszönöm :))

Ez a videó kincset ért, köszi!!! Az volt a gond, hogy a láncszem oldalába "kötöttem" bele a fonalat, ezért nem tudtam lebontani a segédfonalat!
Most már én is értem :)))

Moncsi írta...

Küldenél egy @-t, nem látom a címedet! Szép lesz az a kendő!

Szihaj írta...

Köszönöm :)
A mélcímem: szijarto.hajnalka@gmail.com
Jobbra fent van a bemutatkozómban :)

Timici írta...

örülök, hogy Neked is hasznos volt a video, én is itt világosodtam meg:o) addig én is rossz helyen hurkoltam:S

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...