2010. december 13., hétfő

Segítséget kérek! Csíkos sál - fonalváltás

Segítséget szeretnék kérni. 
Csíkos sál kötésekor ti hogyan tüntetitek el színváltáskor a fonalvégeket? Valami szép, és szakszerű megoldást keresek :)
Gyerekkoromban kötöttem utoljára csíkos sálat, egyszerűen összecsomóztam a két fonalat, majd a végén a kilógó szálakat befűzögettem a kötésbe - és persze nagyjából az első mosás alkalmával ki is csúszott az összes, és össze-vissza kiálltak a kis végek... Csúnya volt, na. Ennél valami szebb, jobb megoldást szeretnék most. Ti hogy csináljátok?

Egyszer, nagyon régen láttam egy néni kötését a vonaton, éppen csíkos sálat kötött... A sál két szélén lustakötéssel kötött pár szemet, de úgy nézett ki, mintha a sáltest egy sorában két lusta sor lett volna a szélen, és valahogy így tüntette el a fonalvégeket. (Tehát a lustakötésből 2x annyi sor volt, mint a simakötésből.) Nagyon szép volt, de sajnos azóta sem sikerült rátalálnom erre a megoldásra sehol. Ismeri valaki esetleg?

4 megjegyzés:

nöné írta...

Ezer éve kötöttem én is csíkosat, és pont úgy, ahogy Te:o)
Most ezt találtam:
http://www.youtube.com/watch?v=kscakqPUpvc&NR=1

Viszont azt nem tudom, hogy nézhet ki a szélen az a néhány szem, ahol dupla szállal köti le a szemet.

Szihaj írta...

Köszi, ezt kipróbálom!
talán nem lesz túl vastag... A kiálló kis szálat vajon csak el kell vágni ilyenkor, és az nem fog visszabomlani? :-O

Gabella írta...

Azt hittem, leírtam már egyszer, de nem jól emlékeztem. :( http://gombolyag.blog.hu/2008/09/26/sal_kotes

Én nem kötöttem le, hanem a nem használt színt az utolsó szem előtt hol elöl, hol hátul vezettem el, így nem csak ott lóg a szélén, hanem mintha fércöltés lenne, diszkréten fut a sál egyik oldalán. Szerintem tényleg nem feltűnő, főleg patent mintánál.

Szihaj írta...

Köszi Gabella, nem is azzal a részével van gondom, amikor váltogatom a színeket, hanem amikor bejön az új szín. Ott valahogy muszáj hozzátoldani, és ezt nem tudom, hogy oldjam meg. Talán ahogy a Nöné által mutatott videóban van...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...